Professionalisering eventcatering zet zich voort
Steven Droogers is voorzitter van BECAS, de Belgian Event Caterer Association en stond in 2017 mee aan de wieg van deze federatie. Het doel was toen om de belangen te verenigen en een kwaliteitslabel te vormen. Vandaag ligt de focus meer op het kwalitatief ondernemen in het juiste stelsel dat dichter aanleunt bij events dan bij horeca.
Twijfel
Wat is er volgens u fundamenteel veranderd op het gebied van (bedrijfs)events?
Steven: “De ganse eventsector kampt met een schrijnend tekort aan personeel. Dat is toch wel hét grote verschil met vroeger. Die ‘brain drain’ geldt niet alleen voor de leveranciers, maar ook voor ons, en dat niet alleen in aantallen maar ook in ervaring. Een van de oorzaken is de financiële zekerheid die men elders gevonden heeft. De sector steunt onder andere op het werk van freelancers, die op zich heel weinig steun hebben gekregen of aanspraak kunnen maken op een vangnet. Die financiële onzekerheid speelt een rol. Bovendien weet niemand welke events de komende 6 à 8 weken zullen kunnen doorgaan. Dat heeft te maken met de recent doorgevoerde nieuwe overheidsmaatregelen om de 4e golf te bekampen, en met twijfel bij de eindklant. Terwijl onze sector staat of valt met rechtszekerheid, en die is er nu niet.”
De juiste tafel
Wat is de voornaamste evolutie in uw branche?
“Ik stond mee aan de wieg van de oprichting van BECAS in 2017. Dat was toen een feitelijke vereniging met de ambitie om een kwaliteitslabel te zijn. We hebben toen een 20-tal eventcateraars bijeengebracht om de belangen te verenigen en een kwaliteitslabel te vormen zodat we ons konden onderscheiden van bijvoorbeeld klassieke traiteurs. Vlak vóór covid toesloeg, heb ik nog contact opgenomen met Bert Knuts van het Event Center binnen ACC om bepaalde heikele thema’s samen aan te pakken. Toen de pandemie in alle hevigheid losbarstte, hebben we, samen met Febelux, BESA en UPT (Union Professionnelle des Traiteurs), het overkoepelende Event Confederation opgericht. Wij zijn misschien wel de kleinste deelfederatie, maar het is niet van belang wie een onderwerp op tafel legt, maar wel dat het op de juiste tafel terechtkomt."
"We blijven ijveren voor een kwaliteitslabel in samenwerking
met Gault&Millau”
“De corebusiness van een eventcateraar is gelinkt aan de organisatie van evenementen. Wij vallen sociaal-juridisch onder het PC 302, waarin de werkgevers onder andere door Horeca Vlaanderen vertegenwoordigd worden. Maar onze corebusiness leunt dichter aan bij events dan bij de klassieke horeca. Wij hebben niet dezelfde belangen als restauranthouders en caféhouders, wij hebben belang aan samenkomsten van veel méér dan 50 personen.”
“BECAS is nu omgevormd naar een erkende vzw in plaats van een feitelijke vereniging. De coronacrisis heeft dat proces zeker versneld. Terwijl het selectieniveau vroeger veel strenger was, staan we vandaag open voor iedereen wiens hoofdactiviteit valt onder catering (zowel eventcateraars als bijvoorbeeld feestzalen met een eigen catering), voor iedereen die valt onder NACE-code 56.210. We blijven anderzijds wel ijveren voor dat kwaliteitslabel in samenwerking met Gault&Millau.”
Wederzijds begrip
Zal er een nieuwe manier van samenwerking nodig zijn tussen opdrachtgevers en leveranciers uit uw branche?
“Vandaag is iedereen zich bewust van onze limieten. Terwijl we vroeger al gauw eens de opdracht teveel er tussendoor toch nog even bij namen, wordt er vandaag meer rekening gehouden met het welzijn van het personeel. En om het tekort op te vangen, zullen we contacten moeten leggen met hogescholen, universiteiten en met overheidsinstanties zoals de VDAB om bijvoorbeeld langdurig werkzoekenden een job te geven.”
“Onderling is de samenwerking ook beter. Er is wederzijds begrip ontstaan, o.a. omdat we allemaal, bureaus én leveranciers, in hetzelfde schuitje zitten. Iedereen beseft dat we van elkaar afhankelijk zijn, en dat onze samenwerking een broos evenwicht is. Het besef is er meer dan ooit dat er voor iedereen werk genoeg is, en dat is goed nieuws.”
Wat zijn de verwachtingen bij u en de leden voor 2022?
“2022 wordt hét jaar van de verdere professionalisering, vakmanschap, groei en eerlijke concurrentie. Als iedereen kan blijven werken aan eerlijke prijzen en gezonde marges komen we al een heel eind. De federaties willen vooral dat alle sectorspelers samenwerken. Het zijn vooral verenigingen en federaties die duurzame oplossingen kunnen bewerkstelligen op lange termijn, méér dan aparte bedrijven.”
Duurzame catering
Welke tips heeft u voor opdrachtgevers die een event willen organiseren in de komende maanden/het komende jaar?
“Er wordt té veel last minute besteld, meer dan vroeger. Ik besef dat zowel het eventbureau als de eindklant daar soms weinig aan kunnen doen, zeker nu de tijden nog onzeker zijn. Maar men moet beseffen dat hoe langer men wacht, hoe moeilijker het wordt om nog zaken gedaan te krijgen. Ik hoop alvast dat deze situatie niet te lang meer aanhoudt. Daarnaast moeten we duurzame catering terug op de agenda zetten, en eindklanten bewust maken van de enorme verspilling die events met zich mee brengen. We hadden dit thema al voor de pandemie aangepakt, maar willen daar nu terug mee aan de slag gaan. Alleen al op het vlak van waste management is er nog heel veel werk.”


