WAT WILLEN UW GASTEN ETEN EN DRINKEN?
DE CONSUMENT DRINKT MINDER, EN VERLANGT COMFORTFOOD MET LUXE-ACCENTEN
De doorsnee gast op uw event is anno 2019 heel wat gewoon. Het culinaire niveau bij evenementen stijgt en tegelijk wenst de klant te allen tijde originele alternatieven voor speciale dieetwensen, allergenen of geloofsovertuigingen. Hoewel verrassend blijven essentieel is, verlangt uw gast evenwel naar eten dat hij kent, makkelijk te nuttigen, maar waar hoogstaande producten mee gemoeid zijn. We verdiepten ons in de laatste grote trends van de eventcatering.

1. FOODSHARING
Foodsharing is helemaal in en behoort dan ook tot een van de meest gevraagde cateringformules van dit moment. Bij Foodsharing krijgt de gast de vrijheid om zichzelf te bedienen uit de verschillende potten, pannen en schalen die door de ober op zijn eettafel worden gepresenteerd en aangevuld. De klant stelt zijn bord zelf samen en krijgt de kans om van meerdere dingen te proeven. Volgens cateraars valt het op dat foodsharing steeds meer plaats lijkt te maken voor het eerder klassieke zittend diner, een formele formule waar de gast een uitgeserveerd bord krijgt bij elke gang. Gasten zijn dan een hele avond gebonden aan een vaste plaats aan een bepaalde tafel, en moeten aanwezig zijn als hun bord wordt ingezet. Bij foodsharing verloopt eten in een lossere, gezellige sfeer.
2. SPECIALE DIEETWENSEN
Glutenvrij, lactose-intolerant, halal en veganistisch zijn termen die geen uitzondering meer zijn op events. Het gebeurt steeds vaker dat gasten zich à la minute aanbieden met 'speciale' dieetwensen, allergieën of geloofsovertuigingen. Als organisator van events dien je hierop te anticiperen door standaard met kant-en-klare oplossingen klaar te staan.
Zorg daarbovenop steeds voor een overzichtelijke allergenenkaart, en laat deze op voorhand door de kelners van dienst inkijken. “Zit er vleesbouillon in de soep?", “Is de taart glutenvrij?" zijn bijvoorbeeld vragen waar gasten graag meteen een antwoord op krijgen.
3. HUISGEMAAKTE MOCKTAILS, SMAAKWATERS EN IJSTHEES
Cateraars merken een stijgende vraag naar alcoholvrije dranken. Net als het aantal alcoholcontroles in het verkeer nemen ook bewustmakingscampagnes toe, en daar lijkt de gast zich wel degelijk van bewust. Ook steeds populairder wordende initiatieven om tijdelijk geen alcohol te drinken zoals Tournée Minérale, Dry January en Sober October, lijken impact te hebben. Daarbovenop wordt het steeds moeilijker om de gast te blijven verrassen met een origineel en/of gezond alternatief. De klassieke alcoholvrije optie naast een glaasje schuimwijn op een receptie is sinaasappelsap, vaak geconcentreerd en boordevol suikers. Wie de gast anno 2019 echter wil tegemoetkomen met non-alcoholische alternatieven, moet creatiever uit de hoek komen. De gezondheidstrend lijkt ook z'n intrede te doet in de eventcatering, want ook tijdens een feest let de consument op wat hij eet en drinkt. De traditionele, calorierijke frisdranken zoals limonade en cola zijn steeds minder gewild. Dit biedt voor de cateraar mogelijkheden om zich constant heruit te vinden met huisgemaakte ijsthees, smaakwaters, cold pressed juices en mocktails (non-alcoholische cocktails).
4. STREETFOOD CHIQUE

België staat bekend om zijn hoogstaand festivalaanbod, zowel op muzikaal als culinair vlak. De laatste jaren vertaalt dat laatste zich in de vaststelling dat de gemiddelde gast op een doorsnee evenement heel wat luxe gewoon is, maar het toch moeilijk vindt om comfortfood vaarwel te zeggen. De tijden dat men uitsluitend frieten, hamburgers of pizza kon verkrijgen op een festival mogen dan wel voorbij zijn, gasten blijken vooral nood te hebben aan ongezond eten met gezonde toetsen, dat makkelijk te nuttigen is. Streetfood met een tikkeltje luxe is een veel gevraagde formule. Originele buns, gezonde dressings en seizoensgebonden toppings van hoogstaande kwaliteit zorgen ervoor dat bijvoorbeeld een hot dog van pulled pork met harissa en relish van witte kool voldoende afwijkt van een vettig exemplaar dat je voorgeschoteld krijgt in een kraam tijdens pakweg een voetbalwedstrijd. Wil je als organisator een stapje verder gaan in deze streetfood chique trend? Bied je gasten dan de keuze om hun eigen hamburger, pak friet of ijsje samen te stellen door middel van DIY-kraampjes. Verschillende cateraars bieden hier diverse formules voor aan, van simpele grab & go-buffetjes tot heuse set-ups waar de klant zijn eigen gerechtje samenstelt met hulp en uitleg van een chef of ober.
5. LIVECOOKING
Kookprogramma's op televisie blijven hoge kijkcijfers halen. De simpele verklaring luidt dat de consument nu eenmaal graag kijkt naar hoe een gerecht tot stand komt. Cateraars merken dan ook op dat livecooking op events aan een opmars bezig is. Een open keuken aan de hand van bijvoorbeeld een grill of een foodtruck, zorgt niet enkel voor een levendige sfeer en het nodige spektakel, maar geeft de klant ook een gevoel van vertrouwen. Het eten wordt onder het toeziend oog van de gast klaargemaakt, waardoor men overtuigd wordt van de authenticiteit en de versheid. Er ontstaat open communicatie tussen klant en chef.Ga voor afwisseling: een grillmaster die vleesjes braadt, een pizzaiolo die ovenverse pizza's bakt, een sushichef die verse vis versnijdt ... Zo vermijd je wachtrijen én is er voor ieder wat wils.
6. ECOLOGISCHE MATERIALEN
Wegwerpdrankverpakkingen zullen in 2020 verboden zijn op Vlaamse evenementen, tenzij organisatoren kunnen bewijzen dat ze 90 procent van de bekers en petflessen sorteren en recycleren. Op zoek gaan naar ecologische alternatieven voor drank- en etensverpakkingen wordt dus een must. Wegwerpbekers zullen moeten worden ingeruild door herbruikbare bekers. Hardcups zijn tegenwoordig een prima alternatief. Om te voorkomen dat er na afloop van het event extra kosten worden aangerekend voor niet teruggebrachte bekers, wordt best met waarborg gewerkt. Naast wegwerpbekers komen ook plastic rietjes, bordjes en bestek onder vuur te liggen. Als alternatief voor wegwerprietjes bestaan er tegenwoordig al heel wat oplossingen, zowel herbruikbaar als composteerbaar. Vooral metalen rietjes zitten in de lift, omdat ze stevig, snel afwasbaar en dus volledig herbruikbaar zijn. Naast metalen rietjes zijn ook herbruikbare bamboerietjes of wegwerprietjes van papier veel gevraagd. Ook de plastic wegwerpborden met bijhorend bestek zijn op events binnenkort verleden tijd. Deze plastic disposables zullen worden vervangen door borden en bestek in bamboe, hout, palmbladeren en zelfs suikerriet.
Met dank aan Foodsie, Coeur Catering, Gourmet Invent en Very Food Catering
VOOR U SAMENGEVAT
- Het klassieke zittend diner staat onder druk, en maakt stilaan plaats voor het veelgevraagde concept 'foodsharing'.
- Voorbereid zijn op klanten die zich à la minute aanbieden met speciale dieetwensen, allergenen of geloofsovertuigingen wordt steeds belangrijker.
- De consument nuttigt minder alcohol, en verlangt steeds originelere en gezondere alternatieven, zoals huisgemaakte mocktails, smaakwaters of ijsthees.
- Livecooking door middel van een open keuken, grill, pizza houtoven of dergelijke, is aan een opmars bezig.
- De consument zwicht voor 'easy comfortfood', maar verwacht hierbij hoogstaande ingrediënten en een luxueuze afwerking.
- Wegwerpdrank- en etensverpakkingen worden vanaf 2020 verboden op Vlaamse evenementen, hardcups en materialen in hout, bamboe of metaal bieden hiervoor oplossingen.

