ongekende volle smaak van Noord-Hollandse grond
Het geheim van de volle smaak van Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel ligt in de uitgestrekte polders van Noord-Holland. De oude, nog iets zilte grond is sinds jaar en dag een rijke voedingsbodem voor mals en vers gras. En daar genieten de zwartbonte Holstein koeien volop van. Als dank geven ze een smaakvol cadeau terug: heerlijke weidemelk, die van nature romiger is. De ideale basis voor een smeuïge kaas met een ongekend volle smaak.
100% verse Weidemelk
Noord-Hollandse Gouda is gemaakt van gegarandeerd 100% verse weidemelk. Weidemelk is afkomstig van koeien die van het voorjaar tot het najaar minstens 120 dagen en 6 uur per dag in de wei lopen, waarbij ze ongestoord van vers poldergras kunnen genieten. Het kleine, groene logootje garandeert dat de kaas gemaakt is van weidemelk.
ongestoord van vers poldergras genieten
Rode Zegel, teken van uniek keurmerk
Terwijls sporters een medaille krijgen voor uitmundende prestaties en je topwijnen herkent aan een speciaal keurmerk, zo werkt het ook bij kaas: echt Noord-Hollandse Gouda herken je aan het Rode Zegel.
Noord-Hollandse Gouda is een beschermd streekproduct en herkenbaar aan het Rode Zegel, waarop de kaasdragers van Het Waagplein Alkmaar afgebeeld zijn. Daarom heeft de kaas van de Europese Unie een Beschermde Oorsprongsbenaming gekregen. Het Rode Zegel is een garantie op een heerlijke, romige kaas met volle smaak, want alleen kaas die door Noord-Hollandse kaasmeesters werd bereid, met Noord-Hollandse Weidemelk volgens het authentieke recept, krijgt de eer om de zegel te dragen. Het garandeert en beschermt dus het unieke karakter van dit streekproduct en dat is het grootste compliment dat een streekproduct kan krijgen.
krijgt de eer het Rode Zegel te dragen
Rijping op smaak
In Noord-Holland wordt al sinds de zestiende eeuw Goudse kaas van de hoogste kwaliteit gemaakt. De lokale kaasmakers beoefenen hun ambacht met trots en passie en geven hun kennis van generatie op generatie door.
Niet alleen is de bereiding volgens authentiek recept, ook de rijping vindt nog op de oorspronkelijke manier plaats: in regionale pakhuizen, met alle tijd en rust om op smaak te komen. Pas wanneer de kazen door de kaasmeesters als uitmuntend zijn bestempeld, mogen ze het pakhuis verlaten.
noord-hollande gouda valt in de prijzen
In 2020 is de Noord-Hollandse Gouda belegen benoemd tot beste Goudse kaas in de categorie belegen ter wereld. Deze prachtige prestatie is behaald tijdens het World Championschip Cheese Contest 2020 in het Amerikaanse Wisconsin. Dit is met 3667 inzendingen de grootste kaaswedstrijd ter wereld.
Naast de gouden plek is de Noord-Hollandse Gouda belegen ook nog eens – over alle klassen heen – als ‘Second runner-up’ geëindigd. Dus op de derde plek in het rijtje van ’s werelds beste kazen! Ook interesse in Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel? Neem contact op en we helpen je graag verder.

