naar top
Menu
Logo Print

BEELDVERSLAG: OPEN SEMINAR

“Laten we samen de grens verleggen“

Een selecte groep van vooral Belgische eventorganisatoren en ondernemers kreeg op uitnodiging van Speakers Society en RendEvenement een studiedag aangeboden in het Nederlandse Brabant. Het doel was om samen de grens te verleggen tussen Nederland en België. Na het ontdekken van Brabant en een lekkere lunch werden de gasten onthaald in Landgoed Huize Bergen voor een seminarie met enkele boeiende gastsprekers. Het evenement werd afgesloten door de Nederbelg Harry van Hest met zijn voordracht 'Nederlanders en Belgen, zelfde taal en toch zo anders'.

CONGRESCENTRUM 1931

640px

De dag ging van start met met een gastvrij onthaal in Landgoed Huize Bergen, de eerste locatie die de deelnemers op deze manier alvast leerden kennen en waar ook het namiddagprogramma zou plaatsvinden. Maar eerst bezochten de deelnemers, na een korte maar plezierige rit met taxibusjes, 'Congrescentrum 1931' in 's-Hertogenbosch. De datum 1931 heeft te maken met de opening van de overdekte veehallen. Deze immense hallen werden in 2009 verbouwd tot volledig aparte eventlocaties, bestaande uit modulaire eenheden. Ze zijn beschikbaar als volledig autonome locaties en geschikt voor groepen van 4 tot 2.000 mensen en alles daartussenin. Indien gewenst, kunnen ze ook nog extra gekoppeld worden aan de grote (beurs)hallen. Hier was het Barbara (links op de foto) die de groep wegwijs maakte in de mogelijkheden van '1931'. Zij onderlijnde dat dit moderne meetingconcept op een unieke manier het meer dan honderdjarige erfgoed integreert en dat combineert met hypermoderne hightech. Meer info vind je op www.1931.nl.

640px

CENTRUM 'S-HERTOGENBOSCH

Vervolgens ging het gezelschap naar het centrum van 's-Hertogenbosch. Stadsgids Tiny lichtte hier op een humoristische manier het belang toe van de grenspositie van de eeuwenoude stad. Hierbij vergeleek ze historische gebouwen en monumenten soepel met de emancipatie van de vrouw, het huidige algemene rookverbod en zelfs middeleeuwers met een polsuurwerk. Ook legde ze uit waar het begrip 'het loodje leggen' vandaan komt, en ze vertelde dat je in 's-Hertogenbosch met je smartphone kunt telefoneren met de hemel. Allen daarheen dus!

640px

LUNCH

Ook culinair heeft 'Den Bosch' heel wat te bieden. De gasten konden dit proefondervindelijk constateren toen ze door Convention Bureau/VisitBrabant op een lunch getrakteerd werden in een van de gezellige restaurantjes in de binnenstad.

SEMINARIE

Eens terug in Huize Bergen, begon het academische gedeelte.

Sef Sweegers 
640pxConventiebureau/VisitBrabant

Na een hartelijke welkom door gastvrouw Joyce van het Landgoed onderlijnde Sef Sweegers van Conventiebureau/VisitBrabant de vele mogelijkheden voor het organiseren van spectaculaire en grote, maar ook charmante, maar kleine evenementen in Noord-Brabant. Een regio die op alle vlakken zo dicht bij Vlaanderen aanleunt, maar toch ook echt als het buitenland aanvoelt. Voor meer info, surf naar: www.connectbrabant.nl/meedoen/convention-bureau.

Diana van Bergeijk 
640pxNL-BE Business Support

Dan was het de beurt aan Diana van Bergeijk van 'NL-BE Business Support'. Zij specialiseert zich in de assistentie van Belgische bedrijven en organisaties die de ambitie hebben om in Nederland voet aan de grond te krijgen en omgekeerd. Het lijkt wel of we dankzij 'dezelfde taal' een streepje voor hebben om de grens over te steken, maar dat kan helemaal anders uitdraaien. Diana is van oorsprong Nederlandse, maar woont en werkt al jaren in België. Zij is de eerste om dat te onderschrijven. Diana had ook gezorgd voor enkele casestudy's en 'testimonials'.

640px

Een van de getuigenissen kwam van Evi De Gendt van het Belgische bedrijf My Digi, dat met de hulp van Diana de grens overstak. Evi vertelde in alle openheid en eerlijkheid dat het op zijn minst verrassend genoemd kon worden wat ze allemaal ervoer bij de noorderburen. 

Daartegenover stonden Joost van Bergen en Henegouwen van Drumwerk. Ondanks wat zijn naam doet vermoeden, is Joost een echte Nederlander. Hij organiseert met Drumwerk trainingen en coachings. Hij onderschreef hoe moeilijk het bleek te zijn om vanuit deze discipline de Belgische markt te penetreren. Meer info op: www.nl-be.eu.

640px

Nederbelg harry van hest

Ten slotte was het de beurt aan gastspreker en Nederbelg Harry van Hest. Zijn lezing 'Belgen en Nederlanders, zelfde taal en toch zo anders' gaf een leerzaam, boeiend, maar ook humoristisch overzicht van de belangrijkste verschillen waar je het best op let in contact met (zaken)relaties van over de grens. Zijn verhaal gaf vooral ook duiding bij hoe het komt dat we zo anders zijn. Deze lezing is een must voor elk bedrijf dat medewerkers van beide culturen verenigt. Meer weten? Surf naar www.gastspreker-Harry.be.