naar top
Menu
Logo Print

ZO KIEST U DE GESCHIKTE BEURSLOCATIE

Patrick geysels: “prijs speelt rol maar mag niet doorslaggevend zijn"

De juiste beurslocatie kiezen, hangt niet alleen van de prijs af. Er zijn veel factoren die mee beslissen welke venue het best is. We hadden hierover een gesprek met Patrick Geysels van beursorganisator Textirama, bekend van Mood & Indigo (in Tour & Taxis, vroeger in Brussels Expo), Intirio en Goed Gevoel Ladies Fair (beide in Flanders Expo).

TYPE PRODUCTEN/DIENSTEN

“De keuze van de locatie hangt in de eerste plaats af van wat je wil organiseren, van welke producten je in de markt wil zetten.Dat moet uw uitgangspunt zijn, en niet het financiële luik. Organiseer je een beurs met producten en/of diensten die voor uitstraling zorgen? Of is het veeleer een technisch event? Elk venue heeft zijn eigen 'imago', naast de ligging en de grootte."

TYPE BEZOEKERS

“Voorts nog belangrijk is uw doelpubliek. B2B of B2C? Nationaal of internationaal? Voor een internationaal B2B-publiek heb je een beurslocatie vlak bij een luchthaven, goede verbindingen via het openbaar vervoer en voldoende kwalitatieve hotels in de buurt nodig. De venue die je kiest, is dan ook afhankelijk van het type producten en het aantal bezoekers dat je verwacht."

BEREIKBAARHEID

“Opvallend de voorbije jaren is dat bezoekers ook minder lang dan vroeger een beurs bezoeken. Ze hebben sowieso hun 'huiswerk' al thuis of op het werk gedaan, dus ze weten heel goed wat ze zoeken en waar ze dat kunnen vinden, en men weet ook al veel over het product of de dienst die men zoekt. Door die evolutie is de bereikbaarheid van een beursgebouw heel belangrijk in de keuze. Je staat vandaag ook in een mum van tijd van Parijs, Londen of Frankfurt in België. De hogesnelheidstreinen hebben een one-day-visit mogelijk gemaakt. Het belang van de bereikbaarheid van een beursgebouw heeft er anderzijds ook voor gezorgd dat lokale, stedelijke overheden mee op de kar springen. Kijk maar naar wat er gebeurd is qua transportinvesteringen rond Flanders Expo in Gent. De grootste drie beurssteden zijn vandaag dan ook Brussel, Gent en Kortrijk. In en rond Antwerp Expo staan ook investeringen gepland. De samenwerking tussen de plaatselijke overheid en een beurscomplex kan in ons land wel nog wat beter. Bij een toegangsticket voor een beurs zou je bijvoorbeeld gratis het openbaar vervoer moeten kunnen gebruiken. Taxichauffeurs moeten weten dat er een belangrijke beurs plaatsvindt en vriendelijk zijn. Een stad moet zich nog meer bewust zijn van wat een beurs lokaal opbrengen kan."

PRIORITEITEN  BEZOEKERS

“Wij hebben een tijdje geleden een enquête georganiseerd onder onze bezoekers om te weten wat voor hen nu echt van belang is. Een goede parking, wat onderhoud betreft, maar meteen ook niet te ver van het beursgebouw (raakt men droog binnen?), voert het lijstje aan, gevolgd door openbaar vervoer, lekkere catering, propere toiletten, gratis en goede wifi en ook een duidelijke signalisatie. Men verlangt niet alleen beleving van de exposanten, maar ook van de organisator (vriendelijk onthaal) en de venue (duidelijke signalisatie, goede parking, snelle wifi)."