naar top
Menu
Logo Print

GENT ICC WORDT URBAN GREEN HOUSE

GIGANTISCH PROJECT MOET VAN CITADELSITE OPNIEUW ICONISCHE PLEK MAKEN

Vlaanderen heeft de ambities om zich als congresregio met unieke erfgoedlocaties internationaal op de kaart te zetten. Een van die locaties ligt in het Gentse Citadelpark: Gent ICC, 't Kuipke, het SMAK, het MSK en de indrukwekkende industriële Floraliënhal, gebouwd in 1913. Zowel Gent ICC, 't Kuipke als het SMAK maakten in het begin deel uit van het toenmalige Eeuwfeestpaleis, maar raakten in de loop van de jaren van elkaar gescheiden. Nu moet een gigantisch project de delen terug samenbrengen.

ICC Gent

URBAN GREEN HOUSE

Het project moet van de Gentse Citadelsite een iconische plek maken. Een plek met een rijk verleden dat opnieuw toegankelijk wordt en de stad een internationale uitstraling zal geven waar ook buurtbewoners trots op zullen zijn.

Floraliënhal

De Floraliënhal wordt de komende jaren gerenoveerd en opnieuw zichtbaar en toegankelijk gemaakt voor de congresbezoeker. Ruimtelijk en functioneel wordt ze geïntegreerd in Gent ICC, het SMAK en 't Kuipke. Maar er worden vanuit de hal ook doorgangen en -zichten vrijgemaakt naar 't Kuipke, het SMAK en het Citadelpark. Zo zullen ook buurtbewoners, sportbeoefenaars, musealiefhebbers en vrijetijdstoeristen de hal intensief gebruiken. De hal wordt opnieuw het kloppende hart van de hele site. Gent ICC wil op die manier evolueren naar een 'Urban Green House', een groenstedelijke arena waar ideeën en mensen samenkomen, met de Floraliënhal als centrale ontmoetingsplaats.

Stedelijk, groen en gastvrij

ICC

Gent ICC wordt opnieuw een warme en gezellige plek waar gastvrijheid vooropstaat en waar congresbezoekers in de watten worden gelegd. De geest van de Floraliën zal opnieuw tot leven komen door ecologie en duurzaamheid prioritair te maken: treehouses als break-outroom, vergaderen met zicht op het park, bloemen en planten als beeldbepalend interieurelement! Gent ICC wordt ook een open, transparante plek waar leven en werken samenkomen, een vruchtbare plek waar kruisbestuiving ontstaat tussen congresbezoekers uit alle uithoeken van de wereld. En ten slotte zal de site ook stedelijk, modern, avant-gardistisch en sympathiek tegelijkertijd zijn. Een plek met een hoek af. Volledig zoals het de eigenzinnigste stad van Vlaanderen past.

Kuipke en smak

Het ganse project zit momenteel in een stroomversnelling. In maart 2018 vond een open oproep plaats via de Vlaamse Bouwmeester zodat architectenbureaus zich konden aanmelden. In totaal werden 53 kandidaturen opgestuurd. In het najaar worden de 5 weerhouden kandidaten op de hoogte gebracht, zij krijgen de definitieve projectopdracht. Ondertussen werden ook 't Kuipke en het SMAK mee in de opdracht opgenomen.

ICC GHENT

ICC GHENT

F. VAN RYSSELBERGHEDREEF 2
9000 GENT
+3292428900
+3292428901