naar top
Menu
Logo Print

GROOTSE PLANNEN VOOR GENT ICC EN DE FLORALIENHAL

'gent icc in de citadelsite' wordt topcongresvenue in vlaanderen

Vlaanderen heeft de ambitie om zich als congresregio met unieke erfgoedlocaties internationaal op de kaart te zetten. Een van die locaties ligt in het Gentse Citadelpark: de cluster bestaande uit Gent ICC, 't Kuipke, het Stedelijk Museum voor Actuele Kunsten (SMAK), het Museum voor Schone Kunsten (MSK) en de indrukwekkende industriële Floraliënhal, gebouwd in 1913. Zowel Gent ICC, 't Kuipke als het SMAK maakte in het begin deel uit van het toenmalige Eeuwfeestpaleis, maar raakten in de loop der jaren van elkaar gescheiden. Nu moet een gigantisch project de delen, inclusief het MSK, opnieuw samenbrengen.


ICONISCHE PLEK

Het project maakt van de Gentse Citadelsite een iconische plek. Een plek met een rijk verleden wordt opnieuw toegankelijk en geeft ook een internationale uitstraling aan de stad waarop ook buurtbewoners trots zullen zijn. Om de oude ziel en glorie van het park ende Floraliënhal mee nieuw leven in te blazen, lanceert ook de stad Gent nieuwe initiatieven om de transformatie van dit stadsdeel compleet te maken.

PLANNEN VOOR FLORALIENHAL

Met dit project wordt de Floraliënhal opnieuw zichtbaar gemaakt, occasioneel voor de congresganger van Gent ICC, de omwonenden, de bezoekers van de musea en de wielerpiste van 't Kuipke en de vrijetijdstoerist.
Op het vlak van infrastructuur zullen volgende ingrepen noodzakelijk zijn:
  • de Casino- en Banketzaal worden verplaatst naar de kop van de Floraliënhal. Dit kopgedeelte wordt dus opnieuw ingericht, en via glazen wanden wordt contact met het park en de hal gecreëerd. De ruimte waar de vermelde zalen zich nu bevinden, wordt afgebroken en teruggegeven aan het park. Tegelijkertijd verhuist huiscateraar Gourmet Invent;
  • deze nieuwe zalen in het kopgedeelte en de congres- en foyerruimte van Gent ICC worden via een nieuw inkomvolume en via een gaanderij op de eerste verdieping in de Floraliënhal rechtstreeks met elkaar verbonden;
  • de gevel tussen Gent ICC en de Floraliënhal wordt opengewerkt, waardoor congresgangers zowel vanuit de foyerruimte als vanuit de (vernieuwde en gereorganiseerde) break-outrooms de Floraliënhal opnieuw te zien krijgen;
  • de Floraliënhal zelf zal kunnen worden ingezet voor bijvoorbeeld plenaire momenten of break-outsessies op maat. De hal wordt gerestaureerd en gerenoveerd met eigen middelen en met erfgoedsubsidies van de Vlaamse overheid (gevels kopgedeelte, dak, en staalstructuur), en er wordt gezorgd voor een verhoogd contact met het omliggende park door de gevels zo transparant mogelijk te maken.

BEZOEKERSERVARING

Daarnaast worden nog diverse maatregelen genomen om de bezoekerservaring substantieel te verbeteren. De bestaande break-outrooms bijvoorbeeld krijgen daglicht, met zicht op het park en/of de Floraliënhal. Er komen daarbij vier extra kleinere break-outrooms om groepen nog meer te kunnen opsplitsen. Met de plaatsing van akoestisch compartimenterende wanden binnen de bestaande foyerruimte zal de bezoekerscirculatie verbeterd worden en zullen meerdere groepen tegelijkertijd ontvangen kunnen worden. De logistieke stromen zullen ook van de bezoekersstromen gescheiden worden, dankzij de creatie van een logistieke corridor in het park en van een ondergronds logistiek niveau.

Aan de inkom zal bezoekersinformatie via een digitale wand worden voorzien. De plannen voorzien ook touchscreens in de compartimenterende wanden van het atrium en een nieuwe aankleding van de break-outrooms. Er komen 'working spots' waar congresgangers rustig kunnen werken, de bestaande audiovisuele ondersteuning krijgt een upgrade, en de huidige vintage kunstverlichting in de foyer wordt gemoderniseerd tot een RGB-gestuurde ledverlichting. Ten slotte wordt het performante wifinetwerk uitgebreid.

DOELSTELLING

Finaal moeten alle ingrepen en werkzaamheden leiden tot een nieuwe Vlaamse congres-hotspot: 'Gent ICC in de Citadelsite'. Er worden zalen aangeboden met meer identiteit, natuurlijk daglicht, fysieke en functionele binding met de Floraliënhal, het park en de andere activiteiten in de gebouwencluster. De mogelijkheid zal bestaan om meerdere MICE-activiteiten tegelijk te laten plaatsvinden dankzij meer en betere break-outrooms, uitbreiding van mogelijkheden voor occasionele plenaire sessies in de Floraliënhal, de mogelijkheid om de foyerruimte op te splitsen enzovoort. En het complex wordt ook duurzamer. Meer daglicht betekent minder elektriciteitsverbruik. Het gebouwenvolume verkleint en wordt opgewaardeerd, wat zowel meer groen in het park als minder verbruik betekent. Er zal worden gebruikgemaakt van duurzame HVAC-technieken (heating, ventilation, airconditioning) en hergebruik van regenwater. De ingrepen op het vlak van circulatie zullen de mobiliteit drastisch verminderen.

Tegen 2021 moet dit ganse Masterplan leiden tot een stijging van minstens 30% aan MICE-activiteiten en tien extra internationale congressen per jaar. Er werd in 2016 al een concrete afspraak gemaakt met Gent Congres en de vzw Gent Hotels met betrekking tot de garantie van voldoende kamercapaciteit tegen competitieve prijzen. En er zijn ook plannen om de site beter bereikbaar te maken met de tram, en met andere partners moeten de mogelijkheden worden bekeken om het uitgebreide cultuuraanbod in de buurt maximaal te benutten.

GOURMET INVENT

'Gent ICC in de Citadelsite' heeft alles in huis om een heel belangrijke congreshot-spot in Vlaanderen te worden, en zich internationaal nog steviger te nestelen op de MICE-kaart. Daarvoor zijn ook betrouwbare, kwalitatieve en ervaren partners nodig. Gourmet Invent is dat al enkele jaren.

Gourmet Invent is een uniek gastronomisch bedrijf voor catering die lekker, puur en van bij ons is. Het staat voor vernieuwing, verfijning en respect voor de eigenheid van het product: klantgerichtheid zonder dat daarbij de verantwoordelijkheid ten opzichte van een beter leefmilieu uit het oog verloren wordt. Duurzaamheid is voor Gourmet Invent een principe waarvoor men zich permanent inzet. Werken met seizoensgebonden en pure producten past volledig in de bedrijfsfilosofie van de huiscateraar.

Gourmet Invent biedt een uitgebreid assortiment met vergaderarrangementen, lunchbuffetten, diners en koffiepauzes aan. Maar er kan nog veel meer: showcooking, een oesterbar, barbecues of een prachtig slotbanket. Een zomerse picknick in het prachtige Citadelpark is ook niet ondenkbaar. Elke wens kan op een unieke en creatieve manier worden vervuld, of het nu gaat om een bijzonder driegangendiner voor 5.000 personen of om een lichte broodjeslunch voor tien personen.

ICC GHENT

ICC GHENT

F. VAN RYSSELBERGHEDREEF 2
9000 GENT
+3292428900
+3292428901