naar top
Menu
Logo Print

Opdrachtgevers riskeren Spoiler Award

Vakvereniging ACC roept opdrachtgevers op het vak niet te bederven
magazine

Deze symbolische trofee in de vorm van een rotte tomaat op een sokkel wijst opdrachtgevers voor evenementen, die de richtlijnen van het charter voor een gezonde competitie niet respecteren en zo het creatief talent binnen de eventsector onnodig onder druk zetten, terecht.
Richtlijn uit 2014
Al in 2014 schreven de Unie der Belgische Adverteerders (UBA) en de Association of Communication Companies (ACC) richtlijnen uit voor opdrachtgevers die een eventbureau willen selecteren. Daarin raden de UBA en de ACC aan om chemistry meetings te organiseren tussen de eventbureaus en de opdrachtgevers, zodat die laatsten een shortlist van maximaal drie bureaus en eventueel een uittredend bureau kunnen selecteren voor een verdere briefing met budgetopgave.
Nauwelijks beterschap
Jammer genoeg merken de eventbureaus na vier jaar nauwelijks beterschap. Ondanks het feit dat opdrachtgevers een waarschuwing ontvangen wanneer ze het charter niet respecteren, blijven ze pitches uitschrijven voor een groot aantal eventbureaus om zo veel mogelijk gratis ideeën te scoren.
Rotte tomaat op een sokkel
De UBA en de ACC willen opdrachtgevers die de markt afschuimen naar gratis inspiratie en op die manier een talent drain creëren, halthouden met de lancering van de Spoiler Award: de enige trofee die een opdrachtgever liever niet ontvangt: een rotte tomaat op een sokkel.
Sector beschermt creatief talent
Het schoentje wringt langs beide kanten. Zolang eventbureaus blijven deelnemen aan pitches die niet aan het charter voldoen, heeft de opdrachtgever vrij spel. Daarom verbinden de 36 eventbureaus die aangesloten zijn bij de ACC zich ertoe om vanaf 2 mei 2018 niet langer deel te nemen aan competities van opdrachtgevers die de aanbevelingen van het competitie-charter van de UBA en de ACC niet naleven en waarvoor meer dan vier bureaus worden ingeschakeld om gratis strategische of conceptuele aanbevelingen uit te werken.

CM_EVENTORGANISATIE

CM_EVENTORGANISATIE

+3250240404
+3250240445